CFA cölöpök, talajkiszorításos cölöp, omega cölöp készítése

CFA cölöp

 

 

A Botond Kft fő tevékenysége a CFA cölöpök kivitelezése Ø300 - 1200 mm között, 24 m mélységig.

A CFA cölöp, olyan folytonos spirállal készített fúrt cölöp, mely esetben a megfelelő mélység elérését követően a fúrószár visszahúzása közben betont injektálunk a furatba. A cölöp armatúra a kibetonozást követően kerül elhelyezésre a furatban, kézi vagy gépi segítséggel, szükség esetén daru vagy vibrogép igénybevételével. Alkalmazása a mélyalapozás szinte minden területére kiterjed.

Ipari csarnokok, üzlet és irodaházak valamint munkatér határolásnál használt alapozási mód.

Előnyei:

- Szinte minden talajtipus esetén nagy kivitelezhetőségi biztonsággal alkalmazható

- A technológia gyorsasága miatt nagy termelékenységet tesz lehetővé

- Munkagödrök megtámasztásánál is használható


 Talajkiszorításos (Omega) cölöp

Talajkiszorításos Omega cölöp

Talajkiszorításos technológiánkal átm 160 mm - 520 mm között készítünk cölöpöket. A speciális fúrószárat lecsavarjuk a kívánt mélységig, miközben a fúrószár a talajt kiszorítja, oldalra préseli. Ezt követően a fúrószárat visszhúzzuk az ellenkező irényba forgatva, hogy a visszahulló talaj is kiszorítodjon, és köznen az üreges béléscsövön keresztül injektáljuk a furtaba a betont. Ezt követően elhelyezzük az armatúrát a furatban.

Előnyei:

- Nagyobb teherbírású cölöp

- Kevesebb kikerülő talaj, így kevesebb földmunka

- Minden átmérő esetén alkalmazható (mikro cölöpök esetén is)


Mikrocölöp

 

Mikrocölöp

 

A mikrocölöp Ø300 mm átmérőig készülő cölöp. Társaságunk által másfél évtizede alkalmazott, rendkívüli stabilitást biztosító technológia kevés élőmunkával és anyagfelhasználással jár. Az alapozás betonigénye a hagyományos technológiákhoz képest csekély. Olyan munkaterületen, ahol a rendelkezésre álló hely korlátozott (foghíjbeépítés) vagy a meglevő alap teherbírása nem megfelelő (épületsüllyedés ill. utólagos alapmegerősítés) ez a technológia nyújthat megoldást. A mikrocölöp helyszínen készülő monolit vasbeton cölöp, melyet vert, fúrt, vibrált ill. sajtolt technológiával készítünk.

Családi házak, foghíj beépítések, alapmegerősítések, munkagödör megtámasztások esetén használt alapozási mód.

 

Előnyei:

- Gyors kivitelezési idő

- Kisebb géppel is végezhető, ezért kevesebb helyigény

- Viszonylag kevés utólagos földmunka

 


 

 Vert vagy vibrált cölöp

 

Vert vagy vibrált cölöp

 

Vert technológia esetén az üreget egy acélcsővel képezzük,melynek végét elvesző vagy leoldható acélkúp zárja. A verőcső talajba juttatását egy pneumatikus verőfejjel végezzük. A cső visszahúzása előtt elhelyezzük a vasalást, majd kitöltjük betonnal és a csövet visszahúzzuk. 

A vibrált technológia az előbbitől annyiban különbözik, hogy az acélcső talajba juttatását egy hidraulikus vibrációs fej végzi. 

 

Előnyei:

- gyors kivitelezési idő

- nincs kikerülő föld, így kevesebb az utólagos földmunka

 


 

Vert acélköpenycsöves technológia

 

Vert acélköpenycsöves technológia

 

Épületen belüli cölöpalapozás vagy alap megerősítés estén illetve nehezen hozzáférhető helyeken optimális megoldás a vert acélköpeny csöves technológiával történő cölöpalapozás. A technológia megegyezik a vert-, vibrált cölöpök készítésével, azzal a különbséggel, hogy a verőcső helyett egy acélcső kerül leverésre, mely nem kerül visszahúzásra. A köpenycsöves cölöpbe nem szükséges betonacélt elhelyezni, mert a köpenycső teherbírása (inerciája) a cső vastagságának változtatásával növelhető. A kivitelezés során nem okoz gondot a magas talajvízszint sem, mivel az acélcső zárt rendszert képez.

 

Egymásba metsző cölöp

 Egymásba metsző cölöp

Egymásba metsződő cölöpöket elsősorban munkagödör megtámasztásánál alkalmazunk. Ezzel a cölöpözési technológivál úgy érjük el a megtámasztást, hogy közben kizárjuk a telajviz nagy részét is. Alkalmazása időigényes, viszont megspórolható vele a vákuumos talajvizszint süllyesztés, amennyiben annak alkalmazása a környező épületekre veszélyt jelentene. Egymásba metsző cölöpök alkalmazása átm 400 mm - 600 mm között jellemző.

Botond ’99 Mélyépítő Kft.

Telephely:

6000 Kecskemét,
Szent István körút 23/L

Levelezési cím:

6001 Kecskemét, Pf. 552.

Tel./Fax:

76/ 499-643

Mobil:

30/ 983-6906

E-mail:

botondkft@botondkft.hu

Tekintse meg bemutatkozó filmünket!