Jet grouting

Jet grouting 

JEt grouting fúvóka

 

A Jet grouting technológia során cca 100 mm átmérőjű fúrólyukon öblítőfolyadékos mélyítéssel a megkívánt mélységig lejuttatjuk a fúrószárat. Ezt követően a fúrórudazat alján található fúvókákon keresztül nagy nyomással (400-500 bar) horizontális irányban kötőanyagot (cementlé) injektálunk a talajba. A fúrórudazat lassú visszahúzása forgatással történik, így ezáltal hengeres „szilárdított talajoszlop” (jet cölöp) keletkezik. A fúrási és a visszahúzási folyamat számítógépes vezérléssel, folyamatos kontroll mellett történik, biztosítva a Jet cölöp folytonosságát, elvárt átmérőjét és a kívánt szilárdságot. A módszerrel többek között a foghíjbeépítéseknél gyakran igényelt csatlakozó épületek védelme, illetve alapmegerősítése, de a munkagödör határolása is megoldható.

 

A jet oszlop alakja, mérete, összetétele és szilárdsága függ a helyszínen lévő talaj mechanikai tulajdonságaitól, valamint a bedolgozott cementlé típusától, összetételétől, a készítés során alkalmazott nyomástól és a fúrószár kihúzási és forgatási jellemzőitől.

 

Jet grouting technológia

A Jet grouting eljárásnak három fajtája van:

 

Szimpla JET (egy fázisú)

A talaj roncsolásához csak a cement-szuszpenziót használják, mellyel rögtön a JET oszlopot is kialakítják. Ezért a folyadék nyomása, mely a talajba érkezik 400-500 bar. A talajba jutott cement szuszpenzió többlet a felszínre érkezve a fúrószár mellett távozik. Ha nem jut a felszínre plusz anyag, akkor a szuszpenzió valamilyen járaton keresztül elfolyt, ezért le kell állítani a munkát.

 

Általában könnyen erodálható talajoknál használják. Ezzel az eljárással 60 cm vagy az alatti átmérőjű JET oszlopok készíthetők.

 

Dupla JET (két fázisú)

A talaj roncsolásához nem csak a nagy sebességű cement szuszpenziós sugarat használják, hanem sűrített levegővel teszik azt még hatékonyabbá. Ezzel a technológiával elérték azt, hogy nagyobb átmérőjű oszlopok készíthetők, mert a roncsolás hatósugara megnőtt. Ebben az esetben is figyelni kell, hogy a többletinjektáló anyag megjelenik-e a felszínen, mert ha nem le kell állítani a kivitelezést.

Általában közepesen erodálható talajoknál használják, jelenleg az egyik legelterjedtebb alkalmazási mód. Ezzel az eljárással általánosságban 60-100 cm közötti JET oszlopok készíthetők.

 

Tripla JET (három fázisú)

A talaj roncsolásához levegővel körbevett vízsugarat használnak, mellyel egy időben nyomják a már szétroncsolt talajba a cement szuszpenziót. Ebben az esetben nem kell a cement szuszpenziónak nagy nyomással érkeznie a talajba, mert már nincsen roncsoló funkciója. Nagy átmérőjű oszlopok készíthetők ezzel az eljárással. Ugyanúgy mint az előzőekben említett eljárások esetében is, itt is figyelni kell a többletanyag megjelenésére.

 

Kemény, nehezen erodálható talajban is alkalmazható. Általánosságban elmondható, hogy nagy átmérőjű, akár 120-200 cm-es JET cölöpöket készítenek ezzel az eljárással.

Jet grouting gép Jet grouting regisztráció Jet grouting teszt cölöp

 

 

 

Botond ’99 Mélyépítő Kft.

Telephely:

6000 Kecskemét,
Szent István körút 23/L

Levelezési cím:

6001 Kecskemét, Pf. 552.

Tel./Fax:

76/ 499-643

Mobil:

30/ 983-6906

E-mail:

botondkft@botondkft.hu

Tekintse meg bemutatkozó filmünket!