Vákuumos talajvízszint süllyesztés

Vákuum csőVákuumos talajvízszint süllyesztés

 

Csatornázásnál, munkagödrök víztelenítésénél vállalunk vákuumos talajvízszint süllyesztést az ország minden területén. A mélyépítések során gyakran előfordul, hogy a magas talajvízszint miatt viztelenítés szükséges. A hazai talajviszonyok mellett elsősorban  a vákuumos talajvízszint süllyesztés alkalmazható. A vákuum előnye, hogy finom homokban és iszapban is leszívható a víz, melyekben a gravitációs leszívás már hatástalan lenne. A leszívás vákuummal a 4-6 m-t is elérheti, és a szívóhatás egyben stabilizálja is a talajt, növelve a munkatér oldalfalának hatékonyságát.

Több lépcsős vákuum kutas rendszerekkel nagyobb mélységű munkagödrök víztelenítése is megoldható. A talajvízszint süllyesztés maximális mértéke függ a talaj vízáteresztő képességétől és a vákuum kutak egymástól való távolságától. A víztelenítés helyes üzemeltetése nagyon fontos, mert a szakszerűtlen munka súlyos károkat okozhat.

 


 

 Vákuumos talajvízszint süllyesztés

 


 

Mélykutas talajvízszint süllyesztés

 

Mélykutas talajvízszint süllyesztés esetén a vákuumkutas rendszerhez hasonló szerkezetű, csak mélyebbre nyúló és nagyobb átmérőjű szűrőkút kerül kiépítésre/telepítésre. A kutakba egy-egy búvárszivattyú kerül, amelyek felnyomják a vizet a gyűjtővezetékbe. Ezeknek a szivattyúknak alig kell szívniuk, viszont a nyomómagasságuk a 30-35 m-t is eléri. Ezáltal képesek a lépcsős talajvízszint süllyesztést is helyettesíteni. Az előző rendszerhez képest még különbség, hogy minden szivattyú egy-egy kis gépháznak felel meg, amelyhez csak nyomóvezeték csatlakozik. Ebből fakadó másik előnye a mélyebb szívás mellett, hogy az egész rendszer felszíni zajkibocsátása lényegesen kisebb.

Mélykutas rendszert ott is alkalmazunk, ahol a mélyebben fekvő talajréteg a felette levőnél vízáteresztőbb ls így a nyomás alatt lévő alsó réteg megcsapolása által csökkenthető a munkagödörbe alulról feltörő talajvíz mennyisége.

 


 

Vákuum kép   


 

Nyílt víztartás

 

A legegyszerűbb és legolcsóbb víztelenítési mód, viszont csak abban az esetben alkalmazható ahol kötött talaj van vagy csak kis mennyiségű vízszintsüllyesztés szükséges. Nem tanácsos kavics, vagy zúzottkő réteg esetén alkalmazni.

A munkagödör alján jelentkező víz nyílt árokban vagy szivárgokban kerül összevezetésre egy gyüjtőaknába és onnan kerül elszivattyúzásra.

Botond ’99 Mélyépítő Kft.

Telephely:

6000 Kecskemét,
Szent István körút 23/L

Levelezési cím:

6001 Kecskemét, Pf. 552.

Tel./Fax:

76/ 499-643

Mobil:

30/ 983-6906

E-mail:

botondkft@botondkft.hu

Tekintse meg bemutatkozó filmünket!